Resum del plenari d’octubre del 2018

A proposta de la CUP el Plenari aprova ampliar la quantitat de treballadores socials, educadores socials, mediadores, educadores de carrer... al Districte per tal de millorar la convivència als espais públics. Així s'avança per millorar la convivència!

Com a Candidatura d’Unitat Popular vam presentar una declaració institucional recordant l’1 i el 3 d’Octubre, posant èmfasi en la lluita per l’alliberament de les preses polítiques, condemnant la repressió de l’estat espanyol i apostant per l’autoorganització popular per aconseguir allò que vulguin les classes populars.  
 
Les companyes d’Esquerra Republicana també presentaven una declaració sobre els mateixos temes, que vam decidir de presentar separadament per fer doble èmfasi en la situació d’excepcionalitat que representa allò que volíem explicar. 
Volem denunciar com el govern del districte NO va voler signar aquesta nostra declaració, ni tan sols intentant fer-hi esmenes. Però sí que va signar la d’Esquerra, 15 minuts abans de començar el plenari.  
Demanem obertament al govern del districte que no torni a utilitzar les preses i exiliades polítiques per fer la seva política ni per quedar bé al començament de les intervencions del regidor.
Si no són capaces de signar la nostra declaració, vol dir que no seran capaces de lluitar per la llibertat d’aquestes persones. 
 
Informe regidor.
A la primera part del plenari vam fer esmenes a l’informe del regidor per introduir-hi aspectes que també ens semblen necessaris de destacar en el districte. Cal dir que no vam tenir prou temps per dir-los tots i per això us els deixem per escrit.
Primer de tot vam fer esment a les víctimes dels aiguats a les Illes Balears, donant-hi el condol i encoratjant de cor les seves famílies. 
 
  • 1. Demanem al govern de Barcelona en Comú que no torni a utilitzar els presos polítics per centrar la seva política si no és capaç de referendar o, si més no, esmenar la declaració institucional que proposàvem com a CUP.
  • 2. Volem celebrar col·lectivament l'aprovació de 30% sobre les noves construccions; demanem que s’activin més mesures per pal·liar la manca d’habitatge públic
  • 3. En l’àmbit de l’Educació, rebaixem les expectatives que mostra el govern i demanem amb urgència que el districte i el Consorci d’Educació s’asseguin a la taula amb les diferents agents educatives del districte per parlar de com aniran les inscripcions per al curs 2019/20 i de quines inversions es fan, a mig termini, en la construcció de tots els centres educatius que manquen al districte.     
  • 4. Volem demanar voluntat política per resoldre el problema de la fàbrica situada al Besós Maresme que té amiant, respecte a la qual el govern fa molts mesos que es nega a fer actuacions de neteja al·legant-hi problemes jurídics.  
  • 5. Cal seguir protegint els infants i les famílies que participen de l’escola Cases i donar veu a les reclamacions de l’associació Respira Glòries per reduir la contaminació que desprenen les diverses obres que s’executen en l’entorn immediat de l’escola. 
  • 6. També ens agradaria fer esment del cansament de les veïnes del Clot pel que fa a conjuntura de 3 obres diferents en el mateix espai i temps, simultàniament. Caldria, com a districte, fer 2 coses: 

I. Demanar disculpes per haver afegit unes obres com les de la Meridiana, que podrien haver-se iniciat en un altre barri amb menys obres.

II. Assegurar amb fermesa que el final de les obres de la Meridiana serà pel març de 2019 tal com s’està divulgant oficialment, i que no s’allargaran innecessàriament per evitar de precaritzar encara més la vida de les ciutadanes del barri, en contacte constant amb els efectes d’aquestes obres.

  • 7. Finalment, volem deixar constància que a l’Hospital del Mar s’externalitza el servei del Banc de Sang. Tot i que forma part de les responsabilitats de la Generalitat, com a districte caldria estar-hi atentes per a poder denunciar-ho de forma conjunta. 
 
Palo Alto.
En relació amb al projecte de Palo Alto fem 2 consideracions:
  • No acabem de veure l’augment del 30% al 45% de la part de gestió privada que sortirà a concurs públic. Les pressions de les empreses que actualment són adjudicatàries,  posades a dit ara fa 20 anys pel govern socialista, pesen més que la capacitat del districte d’organitzar un projecte públic i global en aquells espais. 
  • L’augment de la part destinada a les entitats al 35% ens sembla positiu, però volem demanar que el districte s’assegui amb les diverses unions d’entitats del Poblenou i que faci una proposta conjunta pel que respecta als diversos espais municipals destinats a entitats, i que es faci un proposta d’usos d’aquests diferents espais.
 
Proposta BUS 192.
Pel que fa a la eliminació de la línia 192 de Bus dels barris del Clot-Camp de l’Arpa i del Poblenou, estem totalment a favor que es mantingui sense cap canvi de recorregut.
Les queixes que més arriben a la Síndica de Greuges són sobre el transport públic en el sentit que les veïnes estan perdent referents de transport. 
Nosaltres estem a favor de la ordenació de busos d’acord amb la xarxa ortogonal, però hi hauríem d’evitar de totes totes l’eliminació dels autobusos que suposen un bé social, com són tots aquells que porten les veïnes als CAP i als hospitals. 
 
Proposta d’augment de figures d’educació social al districte.
Com a CUP Sant Martí, per tal com estem atentes a totes les intervencions que hi va haver a la darrera audiència pública del districte, la gran majoria parlant sobre temes d’inseguretat, perillositat social, etc., vam decidir presentar una proposta adreçada a fer un tractament de les inseguretats veïnals des de la perspectiva de l’educació social i no tant des de la de la seguretat que puguin aportar les forces policials. 
Aquesta línia d’acció ha de possibilitar fer una feina de prevenció multisectorial que permeti no arribar a atzucacs com el que ens trobem a diversos barris de la ciutat, alguns d’ells al nostre districte. 
L’exigència del treball social amb previsió també comporta la millora de les condicions de les treballadores públiques del departament d’acció social i la capacitat que té l’ajuntament de fer efectiva l’internalització dels diferents serveis que encara no ho són.
Cal invertir en educació social per tal de prevenir possibles problemes, i no podem deixar orfe la possibilitat que això ho faci un govern format per gent que és netament d’esquerres.
Per últim, volem demanar, tal com fa algun altre grup, estudis reals de les possibles situacions d’emergència social i la possibilitat de convocar la taula —mal anomenada de seguretat— on es pugui debatre, entre totes, des de la nostra perspectiva, com afrontar els diferents problemes. 
 
La tasca de prevenció que es fa des dels serveis socials i els diversos equips d’atenció és l’única manera de fer la feina! Però ara estan saturats. Cada treballadora té infinitat de casos que no pot atendre de forma adequada. Darrerament els serveis socials només tenen temps per ser assistencialistes i no es poden ocupar de la prevenció. Nosaltres demanem més efectius per tal de disminuir les ràtios d’usuàries i facilitar la seva tasca de la forma més adequada possible. 
També volem posar èmfasi en la necessitat d’internalitzar serveis com el de l’APC (“A peu de carrer”) que són molt necessaris i que tenen condicions laborals pitjors que les seves companyes de serveis socials. Cal voluntat política per tenir més treballadores públiques, amb millors condicions laborals i amb prou pressupost per a poder realitzar allò que demana la societat a cada moment.
Esports “minoritaris” 
 
Nosaltres creiem que l’esport és salut i que cal fomentar-ne la pràctica. De la mateixa manera, cal promoure que a qualsevol pràctica esportiva s’hi incentivi la participació femenina, la de persones amb diversitat funcional, i la de població lgbti.
També estem d’acord en la necessitat de treure a col·lació la demanda d’espais que necessiten moltes de les entitats del districte que fan pràctica esportiva no mediàtica, les quals disposen de terrenys de joc poc adequats o amb uns preus abusius per a tirar endavant la pràctica esportiva de base. 
 
 
Espai 22@  
Com a CUP, hem fet la pregunta de quines seran les accions que, com a govern del districte, es duran a terme per tal d’aturar la construcció del macrohotel de 14 plantes que es construirà al Poblenou. 
Nosaltres defensem el mandat que surt del procés participatiu del 22@ en el qual es demana que tot allò que s’ha de construir tingui en compte les necessitats de les veïnes, sense gaires alçades i amb visió de barri. 
La resposta ens ha semblat poc clara, i tecnicista, atès que el que esperem d’un govern d’esquerres és que respecti la voluntat de les veïnes, de les 30 entitats que han signat un manifest contra la seva construcció, i que aturi d’una vegada la proliferació de bolets urbanístics que volen fer del Poblenou el Manhatan barceloní.
  • I. Atesa la denuncia pública de veïnes del Poblenou contra la construcció d’un nou Hotel de luxe al barri de Provençals del Poblenou (carrer Cristòbal de Moura).
  • II. Atés els resultats del procés participatiu del 22@ liderat per aquest govern on es demanaven crear un model urbà encarat a crear vida de barri.
 
També hem fet el prec de poder fer una permuta d’alçades amb el bloc d’oficines que es construeix darrere de Can Ricart i que tant afectarà les entitats que tenen allà la seva seu.
Sabem de llocs, dins de la ciutat, on s’ha realitzat aquesta operació, i creiem que és només voluntat política que es pugui lluitar fins al final en aquest sentit. 
Ens tornem a trobar amb una resposta clàssica immobilista, que nega la possibilitat de poder fer-hi res, i obvia les possibles sortides que té la proposta.
  • I. Atès que s’apropa la construcció de l’edifici d’Oficines situat a la part posterior dels locals del casal de joves de Can Ricart i de la Taula Pere IV situats a Can Ricart.
  • II. Atesa la voluntat de govern a fer acomplir les demandes de les veïnes i de les entitats presentades als processos participatius que s’han dut a terme durant aquests 3 anys de mandat

Com a Candidatura d’Unitat Popular vam presentar una declaració institucional recordant l’1 i el 3 d’Octubre, posant èmfasi en la lluita per l’alliberament de les preses polítiques, condemnant la repressió de l’estat espanyol i apostant per l’autoorganització popular per aconseguir allò que vulguin les classes populars.