El 22@ de sempre: d’esquena a les veïnes i veïns, a mida del capital

El 22@ de sempre: d’esquena a les veïnes i veïns, a mida del capital.
 
Comunicat en relació al nou full de ruta pel 22@ anunciat avui (08-07-2020)

Avui, Barcelona en Comú, PSC i ERC han pactat una modificació del projecte 22@. 

El mateix tripartit del 2002, el mateix front ampli de la Marca Barcelona. Aquest acord en la modificació del pla urbanístic s’ha realitzat sense tenir en compte les entitats veïnals del territori, les persones residents del barri, i ha sepultat el pacte veïnal, social i econòmic del procés participatiu “Repensem el 22@”. 

L’autoanomenat “govern del canvi”, quan ha vist que ni la ciutadania ni el teixit veïnal no ens creiem les mentides que, per enèsima vegada, suposen un intent de rentar la cara a un pla depredador i especulatiu, ha tirat pel dret i ha decidit prescindir del pla participatiu “Repensem el 22@” i dinamitar el consens social existent al barri, que considera el 22@ un pla caduc i perjudicial. Només escolten alguns veïns i veïnes del Poblenou quan els fan de claca i quan exerceixen de crossa del poder; una pràctica habitual entre algunes entitats veïnals. 

Però no, nosaltres no ens rendirem i denunciarem per activa i per passiva que aquest pla no és el nostre. Que el 22@ és una història de fracàs, d’expulsió d’activitat productiva, de destrucció del patrimoni històric i de gentrificació. No es pot permetre que la crisi arran de la pandèmia de la COVID19 serveixi com a excusa per accelerar el gir neoliberal de l’Ajuntament de Barcelona. 

No podem acceptar la modificació d’aquest pla amb els termes actualment proposats. En primer lloc, perquè no respon als objectius principals del procés participatiu “Repensem el 22@”, i, en segon lloc, perquè aquesta història  ja ens la coneixem, i el barri no es pot permetre tornar a principis de segle. No ens podem permetre tornar al model del 2000, al del totxo, al de les oficines i al de la construcció d’una ciutat aparador a canvi de la destrucció dels barris i de l’empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora. 

Per si no fos prou, aquesta reformulació del 22@ obre les portes a les promocions d’habitatge privat. En un context de crisi residencial volem generar teixit residencial, però no a qualsevol preu. 

Apostem per  un parc d’habitatge públic. Volem dignificar els nostres carrers, però garantint que tothom hi pugui seguir vivint. 

Al Poblenou ho tenim clar, avui com ahir, NO AL 22@!

8 de juliol, Poblenou, Països Catalans. 

El balanç de 20 anys de 22@ evidencia un fracàs a tots els nivells, associat a la seva dependència al sector immobiliari.

 
És imprescindible el reconeixement i consolidació de l’habitatge preexistent al 22@, preservació de les trames que sostenen la vida comunitària i aposta per l’habitatge públic de lloguer social per fer front a la gentrificació.
 
Aquestes transformacions urbanístiques han deixat de banda les necessitats del veïnat i s’han centrat en l’especulació i el lucre de grans inversors i propietaris del sòl.