La “Superilla” i la “participació veïnal” al Poblenou

La CUP Capgirem Barcelona a Sant Martí ja va manifestar en el seu moment, el seu posicionament favorable als projectes urbanístics que avancin cap a la pacificació del trànsit, la recuperació de l’espai públic, la reducció  pel vehicle rodat contaminant i la creació d’espais d’ús veïnal i comunitari.

La CUP Capgirem Barcelona a Sant Martí ja va manifestar en el seu moment, el seu posicionament favorable als projectes urbanístics que avancin cap a la pacificació del trànsit, la recuperació de l’espai públic, la reducció  pel vehicle rodat contaminant i la creació d’espais d’ús veïnal i comunitari. Creiem que cal anar més enllà del debat viari, per tal de plantejar el sentit que té aquesta recuperació de l’espai per les classes populars que viuen a la ciutat. El model de “Superilles” té sentit per crear i reforçar el teixit social i la creativitat popular mitjançant l’alliberament d’espai urbà. No es tracta només de reduir el trànsit privat contaminant, sinó de fer la ciutat per a les que hi vivim. Tot i això, continuem observant mancances en la gestió que ha fet el consistori de la implementació de l’anomenada “Superilla” al Poblenou. Aquests errors i certa improvisació han atiat el conflicte, fent palès que el barri servia un cop més com a laboratori de proves per als estrategues urbanístics municipals.
 
Des de la CUP Capgirem Barcelona a Sant Martí, valorem positivament l’existència d’un debat públic obert sobre les decisions municipals, encara més quan és motivat per l’organització de les veïnes i veïns. També que existeixin espais deliberatius i de participació directa que serveixin per canalitzar l’opinió popular. Tot i així, cal que les entitats que vulguin convocar consultes ciutadanes ho facin garantint la imparcialitat, la transparència i el rigor i per això seria desitjable que fossin fruit d’un diàleg i d’un consens amb la resta del teixit social i veïnal. La participació social no hauria de ser utilitzada com a arma llancívola o amb  finalitats  d’instrumentalització política, ja que pot anar en contra de la seva necessària extensió i de l’avenç cap a una democràcia real. Tots els agents socials i polítics hauríem de ser extremadament curosos amb aquesta qüestió.
 
En aquest sentit volem denunciar la utilització barroera i l’aprofitament mesquí que han fet la resta de partits de l’oposició amb el conflicte generat al voltant de la implementació de la superilla, agafant la bandera de qualsevol demanda que critiqui la gestió municipal, encara que això contradigui les seves pròpies iniciatives quan eren al govern o les seves  promeses electorals. No s’hi val defensar que cal reduir els nivells de contaminació alarmants de la ciutat i alhora criticar qualsevol proposta que es fa en aquest sentit, instrumentalitzant les molèsties i els canvis en els  hàbits que suposa per a alguns veïns i veïnes de la zona i que expliquen la seva queixa. 
 
Per aquestes raons, des de la CUP Sant Martí reclamem:

  • L’obertura d’un diàleg transversal i constructiu que permeti vincular la necessitat de construir una ciutat menys contaminada i amb més espai públic, amb el dret a decidir de les veïnes sobre els propis barris.
     
  • La posada en marxa de tots aquells elements imprescindibles per a que funcioni la “Superilla” de forma global i no només els canvis en la circulació: reforç del transport públic, plataforma única, acció integral en l’espai, plans d’usos, etc. 
     
  • Que el “conflicte” mediàtic de la “Superilla” no serveixi per amagar els principals problemes que pateix el Poblenou: l’encariment, l’elitització, el turisme massiu i l’expulsió del veïnat, així com el debat sobre l’Eix Pere IV o el fallit model 22@.

 

La participació social no hauria de ser utilitzada com a arma llancívola o amb  finalitats  d’instrumentalització política, ja que pot anar en contra de la seva necessària extensió i de l’avenç cap a una democràcia real. Tots els agents socials i polítics hauríem de ser extremadament curosos amb aquesta qüestió.